El Consell presenta l’avantprojecte de Llei de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera i d’Organització de la Generalitat per a 2017

Segons una notícia apareguda al diari digital La Veu del País Valencià,

El Consell baixa l’IRPF a les rendes de fins a 50.000€ i el puja a les de més de 70.000

logo1

Les mesures fiscals cerquen “avançar cap a una major progressivitat” per a “temperar en la mesura del possible les desigualtats”, segons el conseller Vicent Soler

«El Consell baixarà l’Impost de la Renda de les Persones Físiques (IRPF) a les rendes de fins a 50.000 euros i ho pujarà a les superiors a 70.000 euros, segons consta en la coneguda com a Llei d’Acompanyament. S’estableix una nova tarifa autonòmica d’aquest impost que s’aplicarà en la Declaració de la Renda de 2017, beneficiarà 1,6 milions de contribuents i tindrà un cost per a la Generalitat de 75 milions d’euros.

Així consta en l’avantprojecte de Llei de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera i d’Organització de la Generalitat per a 2017, que comença ara la seua tramitació i que han presentat aquest divendres en la roda de premsa posterior al ple de l’Executiu valencià el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, i la vicepresidenta i titular d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra.

Soler ha detallat les mesures fiscals que incorpora la Llei d’Acompanyament als Pressupostos de la Generalitat per a 2017, que cerca “avançar cap a una major progressivitat” per a “temperar en la mesura del possible les desigualtats” que ha incrementat la crisi. En total, el conjunt de mesures suposen un impacte positiu per a la Generalitat d’onze milions.

El conseller, qui ha assenyalat que «és la primera vegada que les mesures incloses en la Llei d’Acompanyament tenen com a base un estudi realitzat per experts», ha explicat que s’estableix una nova tarifa autonòmica de l’IRPF. En concret, s’estableix una reducció del tipus a les rendes més baixes. Per a rendes de fins a 12.450 euros, passa de l’11,9% al 10%; per a les de 17.000 euros, la quantia baixa de 2.107 a 1.768 euros. Així mateix, per a les rendes de 30.000 a 50.000 euros la baixada és del 18,45% al 17,5%.

En l’altre extrem es pugen els tipus per a les rendes més elevades. Per a les de més de 70.000 euros, del 21,48% al 23,5%; a partir de 120.000 euros, del 22,48% al 25,5%; i per a rendes a partir de 175.000 euros, del 23,48% al 25,5 per cent.

D’altra banda, s’estableixen deduccions per a famílies monoparentals, que beneficiaran 1.670 famílies i tenen un impacte estimat de 560.000 euros. La Llei d’Acompanyament també inclou una deducció del 20% de les quantitats invertides en l’habitatge habitual per a autoconsum elèctric i per a producció d’energia tèrmica, que implicarà 2.550 contribuents i que costarà a la Generalitat 1,3 milions.

També s’incorporen deducció del 15% de les obres realitzades en l’habitatge habitual, una mesura amb la qual el Consell preveu beneficiar mil persones i que els suposarà un impacte econòmic de 760.000 euros.

Deduccions per abonaments culturals

En l’àmbit cultural, la Llei d’Acompanyament de la Generalitat incorpora deduccions del 21% del cost dels abonaments culturals per a programacions escèniques o musicals, per a famílies amb rendes inferiors a 50.000 euros.

D’altra banda, el Consell ha decidit reduir els beneficis fiscals en l’Impost sobre Successions i Donacions. Amb les adquisicions ‘mortis causa’ (herències) preveu recaptar 86 milions, mentre que amb les adquisicions ‘inter vivos’ (donacions) l’impacte econòmic positiu per a la Generalitat s’estima en tres milions.

També s’equipara les parelles de fet amb les casades pel que fa a l’aplicació de la reducció per parentiu en l’Impost sobre Successions i Donacions. A més, s’equiparen els beneficis en les transmissions ‘mortis causa’ a parents col·laterals de fins a tercer grau –com germans, nebots, gendres i nores i sogres–.

D’altra banda, el Consell ha augmentat del 14,75 al 16% l’impost especial per a motos nàutiques, quads, motos de gran potència i altres vehicles amb elevades emissions de CO2, amb la qual cosa la Generalitat recaptarà uns 500.000 euros. Soler ha indicat que l’objectiu principal d’aquesta mesura és “que la gent siga conscient que les emissions de gasos són perjudicials per a tots”.

Autoritat de transport metropolità

La Llei d’Acompanyament també crea l’Autoritat de Transport Metropolità de València com a organisme autònom, la qual cosa suposa “un pas important per a tenir accés al contracte programa que ja tenen Madrid, Barcelona i Sevilla”, ha dit Mónica Oltra.

Així mateix, incorpora modificacions per a «modular el temps per a l’extinció» de Ciegsa i de la Societat de Projectes Temàtics valenciana (SPT), ja que encara que el Consell considera que han de desaparèixer aquestes entitats, tenen pendents traspàs de competències i compromisos i obligacions ja contrets.»

Deja una respuesta

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.